9 Ball

Rules

Regulament - Bila 9

Art. 1. Jocul de Bila 9
Bila 9 se joacă cu nouă bile obiect numerotate de la unu la nouă și cu bila albă. Bilele se joacă în ordine numerică crescătoare. La fiecare lovitură, prima bila pe care bila albă trebuie să o atingă este cea cu numărul cel mai mic de pe masă, dar bilele nu trebuie să fie introduse în ordine în coșuri. Dacă un jucător introduce regulamentar o bilă obiect, va ramâne la masă pentru altă lovitură și va juca pâna ce va rata, comite un fault sau va câștiga jocul. După o ratare, jucătorul ce urmează va trebui să joace din poziția lăsată pe masă de jucătorul anterior, dar după orice fault el poate să înceapă cu bila albă de oriunde de pe masă. Jucătorii nu au obligația de a anunța nicio lovitură. Jucătorul care introduce legal bila nouă într-un buzunar câștigă rack-ul (jocul).

Art. 2. Aranjarea bilelor
Bilele obiect sunt așezate cât mai strâns posibil în forma unui romb, cu bila unu în vârf, iar bila nouă în mijlocul rombului (așezată pe punct). Celelalte bile vor fi plasate la întâmplare fără un aranjament intenționat sau deliberat.

Art. 3. Alegerea spărgătorului/lagging
Fiecare jucător trebuie să folosească bile de dimensiuni și greutăți egale (ideal bile albe, dar în caz contrar, bile obiect fără dungi). Cu bilele în mână în spatele liniei de spargere, un jucător se află pe partea stânga și unul pe partea dreaptă a mesei, bilele sunt trimise aproximativ simultan spre manta din față (de-a lungul mesei) și înapoi spre manta din spatele liniei de spargere. Jucătorul a cărui bilă este cel mai aproape de manta din spatele liniei de spargere câștigă lag-ul. Jucătorul care câștigă lag-ul alege cine va începe să joace.
O lovitură de lag este considerată greșită și nu poate câștiga dacă bila jucătorului:
a - trece pe partea adversarului (jucătorul care joacă pe partea dreaptă a mesei trimite bila pe partea stângă a mesei, sau invers).
b - atinge manta din față (de-a lungul mesei) de mai multe ori.
c - este introdusă în buzunar sau scoasă de pe masă.
d - atinge manta laterală (lungă).
e - bila se oprește în interiorul buzunarului de colț și mai în spate decât vârful mantei din spatele liniei de spargere.
Jucătorii vor efectua din nou lag dacă:
a - bila unui jucător este lovită după ce cealaltă bilă a atins manta din față (de-a lungul mesei).
b - arbitrul (sau jucătorii în lipsa unui arbitru) nu poate determina care bilă s-a oprit mai aproape de manta din spatele liniei de spargere.
c - ambele lovituri sunt considerate greșite.

Art. 4. Lovitura de spargere
Următoarele reguli se aplică la lovitura de spargere:
a - bila albă este în mână în spatele liniei de spagere
b - cel care sparge trebuie să lovească mai întii bila unu
c - cel puțin trei bile obiect trebuie să fie introduse în buzunar, să atingă linia de spart sau o combinație a ambelor. De exemplu, dacă o bilă obiect este introdusă în buzunar, atunci cel puțin alte două bile obiect trebuie să atingă linia de spart; sau dacă două bile obiect sunt introduse în buzunar, atunci cel puțin o altă bilă obiect trebuie să atingă linia de spart.
d - atingerea liniei de spart înseamnă că marginea bilei obiect trebuie să acopere (să rupă) linia de spart.
e - dacă un jucător nu îndeplinește cerințele de la litera c, dar în rest face o lovitură legală, spargerea se consideră ilegală și jucătorul care urmează are opțiunea să accepte masa așa cum este sau să dea șansa înapoi adversarului său.
f - dacă un jucător acceptă masa așa cum este după o spagere ilegală, el nu mai are voie să facă un push-out, el trebuie să joace o lovitură legală asupra bilei pe care o are.
g - dacă masa este dată înapoi jucătorului care a efectuat lovitura de spargere ilegală, acel jucător are dreptul să facă un push-out. În acest caz, adversarul său va avea opțiunea de a juca acea lovitură sau de a o reda adversarului.
h - dacă bila nouă este introdusă într-o spargere ilegală, acesta este repusă înainte ca următoarea lovitură să fie jucată.
i - dacă se omite fault la spargere, jucătorul care urmează are bila albă în mână (oriunde pe masă).

Art. 5. Push Out
Dacă lovitura de spargere a fost una legală, jucătorul care urmează poate să aleagă să facă o Push Out. El trebuie să își facă intenția cunoscută arbitrului (oponentului). La un această lovitură, bila albă nu este necesar să atingă nicio bilă obiect sau mantă; în rest sunt valabile toate celelalte reguli privind faulturile. Dacă nu se comite nicio greșeală la Push Out, celălalt jucător alege cine va juca următorul. Bilele introduse în buzunar ca urmare a unui Push Out nu se repoziționează cu exceptia bilei nouă.

Art. 6. Continuarea jocului
Dacă un jucător introduce regulamentar o bilă obiect, va ramâne la masă pentru altă lovitură și va juca pâna ce va rata, comite un fault sau va câștiga jocul. După o ratare, jucătorul ce urmează va trebui să joace din poziția lăsată pe masă de jucătorul anterior, dar după orice fault el poate să înceapă cu bila albă de oriunde de pe masă. Partida se încheie in momentul în care bila nouă a fost introdusă prin intermediul unei lovituri regulamentare.

Art. 7. Repunerea bilelor
Dacă bila nouă este introdusă în buzunar printr-o greșeală sau la Push Out sau este trimisă în afara mesei, ea este repusă pe masă. Nicio altă bilă obiect nu este repusă pe masă niciodată.
Prin repunere se înțelege plasarea bilei obiect pe linia lungă (axul lung al mesei), cât mai aproape de punct (dar spre manta scurtă cea mai apropiată) fără a mișca nicio bilă. Dacă bila repusă nu poate fi plasată pe punct, ea ar trebui așezată în contact (dacă este posibil) cu bila interferentă corespunzătoare. Cu toate acestea, atunci când bila albă se află lângă bila repusă, bila repusă nu trebuie să fie plasată în contact cu bila albă; trebuie să se mențină o mică separare. Dacă toată linia lungă (între punct și manta scurtă cea mai apropiată) este blocată de alte bile, bila va fi repusă deasupra punctului cât mai aproape de acesta.

Art. 8. Faulturi standard
Dacă jucătorul comite un fault, jocul trece la adversarul său. Bila albă este în mână, iar jucătorul care urmează poate să o plaseze oriunde pe suprafața de joc.
Următoarele sunt considerate faulturi standard:
a - Bila albă introdusă sau trimisă în afara mesei.
b - Bila greșită întâi. Prima bilă obiect contactată de bila albă la fiecare lovitură trebuie să fie cea mai mică numerotată bilă de pe masă.
c - Nicio mantă atinsă. Dacă nu este introdusă nicio bilă obiect, după contactul bilei albe cu bila obiect una din bilele care s-au mișcat trebuie să atingă manta.
d - Niciun picior pe podea.
e - Bile sărite de pe masă. Singura bilă sărită care se repoziționează este bila nouă.
f - Bilă atinsă. Contactul cu bila albă sau oricare bilă obiect aflată în joc cu orice alt obiect (corpul, hainele, ghipsul, un suport mecanic, etc.), cu excepția pastilei de pe vârful tacului, care poate să atingă bila albă în execuția unei lovituri legale. Atingerea oricărei bile obiect cu bila albă în timp ce aceasta este în mână.
g - Lovitură dublă - bile înghețate/lipite. Dacă bila albă atinge bila obiect înainte de lovitură, și pastila tacului lovește bila albă de mai multe ori sau dacă este în contact cu bila albă când aceasta atinge o bilă obiect.
h - Lovitură condusă. Dacă bila albă este împinsă de vârful tacului, cu contact menținut pentru mai mult decât timpul momentan corespunzător unei lovituri bine executate.
i - Bile în mișcare. În momentul loviturii mai sunt în joc bile care se află în mișcare sau se învârt.
j - Jocul în afara rândului. Jocul în mod accidental în afara rândului. Dacă un jucător joacă intenționat în afara rândului, aceasta ar trebui tratată ca și conduită nesportivă.
k - Săritură ilegală. Dacă un jucător lovește bila albă sub centrul acesteia și intenționat provoacă ridicarea bilei de pe suprafața mesei în încercarea de a depăși o bilă obiect care blochează calea. Astfel de acțiuni de sărit pot apărea accidental în unele situații, și astfel de sărituri nu trebuie considerate drept greșeli din start; totuși, ele pot fi considerate lovituri greșite dacă, de exemplu, ferrula sau vârful tacului intră în contact cu bila albă în timpul loviturii.

Art. 9. Trei fualturi consecutive
Dacă un jucător comite trei faulturi consecutive în trei vizite succesive la masă, fără a executa o lovitură legala, el va pierde partida. Cele trei faulturi se iau în considerare dacă vor fi comise in cadrul aceleiași partide. Arbitrul (sau oponentul în lipsa unui arbitru) trebuie să-l avertizeze pe jucător între cel de-al doilea și cel de-al treilea fault.

Art. 10. Lovitura sărită/Jump shot
Lovitura sărită este una în care bila albă este făcută să treacă peste un obstacol intermediar, cum ar fi o bilă obiect sau o parte a mantei. De obicei, acesta este legală dacă se joacă prin ridicarea mânerului de tac și prin lovirea bilei albe în jos în suprafața mesei, de unde ea va ricoșa și va sării peste obstacol.

Art. 11. Bile mișcate/așezate spontan
O bilă se poate mișca/așeza ușor după ce pare să se fi oprit. Acest lucru poate fi cauzat de imperfecțiunile minore ale bilei sau ale mesei. Dacă acest lucru nu face ca o bilă să cadă într-un buzunar, este considerat un aspect normal al jocului și bila nu va fi mutată înapoi. Dacă o bilă cade într-un buzunar ca urmare a unui astfel de mișcare, ea va fi repusă cât mai aproape posibil de poziția sa originală. Dacă o bilă care se mișcă/așează spontan, cade într-un buzunar în timpul sau chiar înainte de o lovitură, și acest lucru are un efect asupra loviturii, arbitrul (sau jucătorii în lipsa unui arbitru) va restaura poziția și lovitura va fi reluată. Jucătorul nu este sancționat pentru că a lovit o bilă în timp ce aceasta se mișca/așeza.

Art. 12. Bile obiect lipite de mantă
După ce bila albă face contact cu bila obiect lipită de mantă, lovitura trebuie să rezulte în una dintre următoarele situații:
a - O bilă este introdusă într-un buzunar.
b - Bila albă face contact cu o mantă.
c - Bila obiect lipită face contact cu o altă mantă decăt cu cea care este lipită.
d - O altă bilă obiect face contact cu o mantă de care nu era lipită.
Nerespectarea uneia dintre aceste patru cerințe reprezintă o greșeală. O bilă obiect care este lipită de o mată la începutul unei lovituri și apoi este forțată să părăsească manta după care să facă contact iar cu aceeași mantă este considerată o lovitură legală.

Art. 13. Marcaje ilegale
Dacă un jucător marchează intenționat masa în orice fel (inclusiv prin plasarea cretei) pentru a ajuta la executarea loviturii, aceasta este considerat fault.

Art. 14. Două bile obiect lovite în același timp
Dacă bila albă lovește o bilă obiect legală și o bilă obiect ilegală aproximativ în același moment, și nu poate fi determinat care bilă a fost lovită prima, se va presupune că ținta legală a fost lovită prima.